Fietspad van Roden naar Assen te donker

De grote zorgen spitsen zich vooral toe op de fietsverbinding die langs deze provinciale route loopt. Enkele jaren geleden zijn door de provincie Drenthe (eigenaar van deze weg) alle lantaarnpalen verwijderd. Het ontbreken van straatverlichting veroorzaakt onwenselijke verkeerssituaties, zo stellen de vijf verenigingen voor dorpsbelangen waar de acht dorpen onder vallen. Dat zijn Roderesch, Alteveer, Steenbergen, Langelo, Norg, Zuidvelde, Westervelde en Huis ter Heide. Voor fietsers en bromfietsers (meest scholieren) is het bij winterdag aardedonker en het ontbreekt aan zichtbare oriëntatiepunten.

Voorzitter Hennie Lutjes van dorpsbelangen in Langelo vertelt dat diverse ouders hun kinderen in de avonduren niet op pad sturen. Zij vrezen voor de (sociale) veiligheid van hun kroost. “Delen van deze fietsverbinding lopen namelijk ook door bosgebied, zoals het stuk tussen Norg en Langelo. Je ziet daar geen hand voor ogen. Daarbij wordt je als fietser verblind door de autolampen. Ouders kiezen er dan voor om hun kinderen met de auto te halen en te brengen.”

Dorpsbelangen in Norg en Langelo namen het initiatief om ook andere belangenclubs te betrekken bij de discussie. De afspraak is gemaakt dat de verenigingen de maand januari benutten om in hun eigen dorpen te inventariseren hoe de meningen liggen. Alle dorpelingen worden uitgenodigd hun mening te ventileren. Begin februari worden alle klachten en/of aanmerkingen geïnventariseerd. Lutjes: “Het is wel duidelijk wat wij willen: er moet in meer of mindere mate weer straatverlichting worden aangebracht langs deze route. Goed voorbeeld is wat mij betreft de verlichting ter hoogte van het dorp De Groeve bij Zuidlaren. Daar is gedempte straatverlichting aangebracht en dat functioneert daar naar tevredenheid.” Het is niet voor het eerst dat de dorpen klagen over de openbare verlichting. Lutjes: “Tijdens de jaarlijkse dorpsschouw maken de dorpsverenigingen er opmerkingen over naar de gemeente. Maar die gaat er in dit geval niet over.”