Geef inbrekers geen kans!

Geef inbrekers geen kans!

Een woninginbraak in ingrijpend. Wie het meemaakt, voelt zich soms lange tijd angstig. En als het dan voor een tweede keer gebeurt, is dat nog ingrijpender. Het overkwam een echtpaar, dat nu niets meer aan het toeval overlaat en inbrekers geen kans geeft het huis binnen te dringen.

Klap

De tweede keer dat er werd ingebroken was rond acht uur ‘s avonds. De vrouw vertelt wat haar overkwam. “Wij waren boven in onze woning toen we beneden een klap hoorden. In eerste instantie dacht ik dat de kat iets omgooide, maar voor de zekerheid ging mijn man naar beneden om te kijken.”

“De tv en de verlichting brandden nog beneden waardoor mijn man meteen zag dat het raam aan de achterzijde openstond. Hij zag ook iemand wegrennen. Mijn man riep dat ik 112 moest bellen. Hij kon de inbreker niet goed zien, omdat er geen verlichting in onze tuin was. Later zijn we samen met de politie achter gaan kijken en zagen we dat de poort openstond. Bij het raam zag ik allemaal beschadigingen door het gebruik een koevoet.”

Stevige tuinpoort

Om weer een veilig gevoel te krijgen, heeft het echtpaar advies ingewonnen over inbraakpreventie. “We hebben bijvoorbeeld een stevige tuinpoort geplaatst met goede sloten en een lamp met bewegingsensor gemonteerd. Ook heeft een bedrijf een alarm aangesloten. Als ik mij angstig blijf voelen, ga ik misschien nog in contact met Slachtofferhulp om te kijken of zij mij nog verder kunnen helpen met het verwerken van de inbraak.”

Tuin verlichten

Het echtpaar heeft een tip voor de medebewoners van de wijk: “Iedereen zou het gewoon te moeilijk voor inbrekers moeten maken, zodat ze onze wijk overslaan. De eerste stap bij het voorkomen van inbraak is de tuin verlichten.”

Inbraakpreventietips

De politie en de gemeente willen u eveneens enkele preventietips meegeven:

  • Doe de deur op slot en de ramen dicht.
  • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
  • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
  • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
  • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
  • Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
  • Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een tijdschakelaar het licht aan laten gaan). 

Burgernet oefening

Normaal gesproken krijgen de Burgernetdeelnemers een Burgernetbericht als de politie daadwerkelijk op zoek is naar een verdachte of een vermist persoon. Op 29 oktober 2015 zullen we in de gemeente Noordenveld ook op zoek gaan naar één of meer verdachte(n) van een woninginbraak. Dat weten we nu al, omdat het een oefening is. We weten alleen nog niet waar in de gemeente Noordenveld de oefening gaat plaatsvinden. In de week voorafgaand aan 29 oktober ontvangen de Burgernetdeelnemers waar de oefening plaatsvindt hierover bericht. We willen de samenwerking tussen de bewoners (Burgernetdeelnemers) en de politie in een urgente situatie zo realistisch mogelijk oefenen. Hopelijk worden de boeven op 29 oktober gevangen en leren we meer over succesvol samenwerken tussen de politie en bewoners.

Indien u graag mee wilt doen aan de oefening, dan kunt u zich aanmelden voor Burgernet.

Met dank aan u!

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord. Hoe werkt Burgernet? Wanneer u deelnemer bent, ontvangt u een spraak- of sms-bericht met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Heeft u informatie dan kunt u rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.

Burgernet wordt ingezet bij dringende bijvoorbeeld:

  • diefstal of inbraak
  • doorrijden na een aanrijding
  • beroving
  • vermiste personen

Aanmelden Burgernet
Op www.burgernet.nl kunt u zich aanmelden voor Burgernet. Beschikt u niet over internet kunt u bij het gemeentehuis of politiebureau in uw gemeente een aanmeldkaart op te halen.

Afwezigheidrooster In uw persoonlijke account op www.burgernet.nl kunt u aangeven wanneer u niet gestoord wilt worden door Burgernet. Zo kunt u aangeven dat u in de nacht niet gebeld wilt worden.

Uw tip is goud waard
Gemeente Noordenveld maakt ook gebruik van Burgernetmail om u te attenderen op lokale veiligheidssituaties. Bijvoorbeeld om te informeren over een verdachte situatie of om op te roepen informatie door te geven over een incident in uw buurt.